Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napelemes mobiltelefon újrahasznosított műanyagból

2009.03.03

Napenergiával tölthető zöld mobil

Két évvel ezelőtt egy kínai cég debütált az első szoláris mobiltelefonnal, és most a nagy gyártók közül a Samsung lép a nyomába egy különleges készülékkel. Az áramvonalas, érintőképernyős, zsebnyi méretű Blue Earth modell teljesen mentes a toxikus anyagoktól, mivel újrahasznosított vizespalackokból készül, a hátlapján található napelem pedig rövid idő alatt komoly igénybevételre elegendő energiával tölti fel a telefont.

 - © Samsung

A piac jelenlegi legzöldebb készülékét, amelyben kilométerszámláló és széndioxidkibocsátás-mérő is található, ma mutatják be a barcelonai Mobil Világkongresszuson.


A Samsung lapos, lekerekített, csillogó kavicsot mintázó mobilja az első napenergiával működő teljes érintőképernyős telefon. A Blue Earth egy PCM nevű újrahasznosított műanyagból készül, amelyet PET palackokból állítanak elő. 

A Samsung bemutatta innovatív napelemes érintőképernyős mobiltelefonját, amely a "Blue Earth" (Kék Föld) nevet viseli.

A lapos és lekerekített kavicsra emlékeztetőnek tervezett Blue Earth az első napelemes érintőképernyős mobiltelefon. A telefonkészülék hátoldalán elhelyezett napelemek segítségével a felhasználók bármikor és bárhol elegendő elektromos áramot tudnak előállítani a telefonáláshoz.

A Blue Earth újrafelhasznált műanyagból készül; a PCM-nek nevezett anyagot ásványvizes palackokból állítják elő, hozzájárulva ezzel a gyártási folyamat üzemanyag-fogyasztásának és a keletkező szén-dioxid mennyiségének csökkentéséhez. A készülék és a hozzá tartozó töltő is mentes olyan káros anyagoktól, mint a brómozott égésgátlók, a berillium és a ftalát. A környezetbarát termékek sorának legutolsó tagjaként a Blue Earth egy olyan felhasználói funkcióval is rendelkezik, amit annak érdekében terveztek, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a törékeny környezet megóvására.

Amellett, hogy a képernyő fényessége, a háttérvilágítás ideje és a Bluetooth-kapcsolat is állítható energiatakarékos állásba, az új felhasználói felület képessé teszi a felhasználókat arra, hogy egy klikkeléssel választhassák a "Környezetbarát" beállításokat. Az "öko-séta" funkcióval pedig a felhasználó megszámlálhatja az általa megtett lépéseket, így a beépített lépésszámláló (pedometer) segítségével kiszámítható, mennyivel lett kisebb a széndioxid-kibocsátás annak következtében, hogy a telefon gazdája sétált ahelyett, hogy gépkocsival közlekedett volna. Ez az egyedülálló funkció képessé teszi annak kiszámítását is, hogy miképpen változik meg felhasználójának "környezeti lábnyoma", hány fát ment így meg.

A Blue Earth kicsi és könnyű csomagolását újrafelhasznált papírból tervezték meg; a készülék töltőjének energiahatékonysága ötcsillagos, készenléti üzemmódban kevesebb mint 30 mW energiát használ fel. (MTI) (zoldtech.hu)