Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felhívás - Megszűnőben a magyar népzene a magyar rádióban!

2008.12.02
Felhívás
Megszűnőben a magyar népzene a Magyar Rádióban!

 
 
Kedves népzenész vagy népzene kedvelő Barátunk! Mint az köztudott, a népzene a Magyar Rádió mindhárom adóján (Kossuth, Petőfi, Bartók) sok évtizeden keresztül – napi rendszerességgel – jelen volt, együttesen mutatva be a népzene sokszínűségét, kulturális értékeit.

Sorozatok futottak párhuzamosan („Énekszóval-muzsikával”, „Népdalkörök pódiuma”, „Hagyományápolók”, „A népművészet ifjú mesterei”, „Élő népzene”, „Táncházi muzsika”, „Népzenei magazin”, „Talpalávaló”, „Népzenei portré”, stb.). Az előadók közül sokan el is mondhatták népzenei kötődéseiket, hitvallásukat.

Majd negyed századon át Dévai Jánosnak – a Magyar Rádió szerkesztőjének, majd rovatvezetőjének, végül a népzenei szerkesztőség vezetőjének – köszönhetően szinte az ország valamennyi zenekarának és szólistájának lehetősége nyílt bemutatkozni népzenei műsorokban.

A múlt idő sajnos nem véletlen: a felsorolt műsorok mára mind megszűntek. Jelenleg egyetlenegy műsornak maradt hely a rádióban az MR1-en (a régi Kossuth adón), ami szombat kivételével kora reggel hallható „Hajnali” címmel – hajnali 4 óra 3 perctől 27 percen keresztül. A műsorban többnyire táncházi zenekarok – néhány szólistával – szerepelnek, egy-egy ősrégi felvételen. Mint a műsor időpontja sejteti, a rádió elnöke valószínűleg ezt is meg fogja szüntetni, tehát teljesen eltűnhet a magyar népzene a rádióból. Ez csak nálunk történhet meg, a környező országokban – nem csak tőlünk keletre, hanem nyugatra is – nagyon odafigyelnek saját nemzetük zenei értékeire, helyet adva annak rendszeres megjelenésére a médiában.

Tavaly nyáron beindult egy új magazinműsor „Népzene határok nélkül” címmel, ami minden vasárnap hallható. E műsorban a magyar népzenénél jóval nagyobb hangsúlyt kap a távoli országok népzenéinek bemutatása. Ezt a műsort nem lehet a megszüntetett magyar népzenei műsorok pótlásaként elkönyvelni. A hazai népzene szerető hallgatók és a népzene művelői jellemzően nem reagáltak a népzenei műsorokra illetve azok eltűnésére sem telefonon, sem levélben, nem úgy, mint a magyar nóta kedvelői…

Tennünk kell valamit! Meg kell próbálnunk a magyar népzenét visszahozni a rádióba. A legkevesebb amit tehetünk, hogy időt szakítunk egy néhány mondatos levél megírására, amit el is küldünk a Magyar Rádió elnökének – Dr. Such Györgynek –, aki talán elgondolkodik e műsorok fontosságán. (Az ajánlott levelet hivatalból meg kell válaszolnia.)

Bízunk abban, hogy felhívásunkra többen tollat ragadnak, a rádió vezetése pedig felfigyel és pozitívan reagál leveleikre.

Levélben:
Such György elnök részére
1088 Budapest, Bródy Sándor u. 5-7.

E-mail-ben:
kozonsegszolgalat@radio.hu

Budapest, 2008. november 21.
Balogh Sándor, Bolya Mátyás

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.