Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A réti csík viszonylag kis halunk, kisebb tavakban, lassú vízfolyásokban, mocsarakban, holtágakban él.

Nálunk négy csíkhalfaj található. A csíkhalak testét apró pikkelyek fedik, vagy csupasz. Szájuk körül bajuszszálak találhatók (fajtól változó számú).

Nevét "csíkszerű" kinézetéről, megnyúlt, hengeres testéről, gyors tekergőző mozgásáról kaphatta annak idején. A réti csík a "legcsíkosabb", testén sötét sávok húzódnak végig.

KépA régi (folyószabályozás, mocsárlecsapolás előtti) időkben óriási mennyiségben volt megtalálható nálunk, a falvak lakói rendszeresen fogyasztották. A lakosság is fogta, de volt külön halásza, a csíkász, és külön eszközök a csík fogásához.

Később állományuk lecsökkent, védetté is nyilvánították a fajt. Ma viszonylag gyakori, kisebb-nagyobb populációkban megtalálható sokfelé, és valószínűleg az állomány egyre nől.

"Olyan mostoha oxigénviszonyok között is megél, ahol hiányzik a többi halfaj." Az oxigénhez jutáshoz segíti járulékos légzőszerve, levegőt szív a légkörből és lenyelve az utóbelében felveszi belőle az oxigén egy részét.

Táplálkozik növényi részekkel, kis vízi állatokkal. Fontos szerpük van a vizek táplálkozási kapcsolataiban.

Május-júniusban ívik, sekély, növénnyel benőtt vizekben.

A réti csíknak saját, nagyon pontos barométere van, a légnyomás változása a hal mozgását, anyagcseréjét befolyásolja. Ezért régen "némelyek időjóslás céljából hosszúkás üvegben higany helyett szokták őket őrzni."

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

rigoc@citromail.hu

(Németh Ádám, 2013.11.14 20:40)

Szia!
Akkor megint ott vagyok ahol voltam, azért köszi a kedves válaszokat. Szerintem teszek egy próbát a balatoni halgazdaságnál, mert Ők vannak kéznél.
Örülök hogy reagáltál az agymenésemre :)
További minden jót :)

Re: rigoc@citromail.hu

(Réti csík, 2013.11.18 14:08)

Szia!

Ha a Balatonnál laksz, akkor inkább a tihanyi kutatóban próbálkozz, (BLKI).

rigoc@citromail.hu

(Németh Ádám, 2013.11.12 20:05)

Szia!
Tisztában vagyok a faj védettségével, és életmódjával, épp ezért szeretnék segíteni a tenyésztésében vagy az ivadéknevelésben.
Ha jól emlékszem (ill. jó az értesülésem) pár éve Gödöllőn sikeres volt a mesterséges szaporítása, és a szaporulatból lehetett is kapni egy-két példányt civil személyeknek is. Én egy ilyen programba szeretnék bejutni, persze, ha valaki még foglalkozik a faj mesterséges szaporításával. A tartása, ha nem is lehetséges szívesen megnézném a mesterséges szaporítás folyamatát, persze ha nem több száz kilómétert kell érte autóznom. Fonyód- Gödöllő még beleférne.
Köszi!

Re: rigoc@citromail.hu

(Réti csík, 2013.11.14 17:18)

Többet tudsz a témáról mint én, akkor érdemes Gödöllőn utánaérdeklődni.

rigoc@citromail.hu

(Németh Ádám, 2013.10.28 17:36)

Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e az ismeretségi körödben olyan, aki esetleg tenyészt Réti csíkot. Én nagyon szeretném kipróbálni a tartását, és ha sikerülne természetesen a tenyésztését is.
Remélem biztató választ kapok :)
Előre is köszönöm!

Re: rigoc@citromail.hu

(Réti csík, 2013.10.28 18:27)

Nem ismerek olyat aki tartana otthon réti csíkot, nem is szabad, ugyanis Magyarországon védett. Sajnos a patakmeder-kotrások és a mocsárlecsapolások miatt a régen tömeges hal száma eléggé lecsökkent, bár egyes halbiológusok szerint stabilan jó állomány van a védettség következtében Magyarországon. Egyébként nem látványos halfajta, a csíkokra jellemző, kavicsok alatt rejtőzködő életmódja miatt.
Ha csíkot szeretnél tartani, tudom ajánlani a kisállatboltokban is kapható csíkféléket (párduccsík, csoki csík pl), én tartottam őket, a csoki csík egy nagyon jópofa hal, de a rejtőzés miatt több más halfajjal érdemes tartani, mert különben kihaltnak tűnik az akvárium.