Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A przewalski ló a mai lófajok ősalakjának tekinthető. Nagy valószínűséggel ezt a fajt fogták be évezredekkel ezelőtt (i.e. 4000 körül?) és tenyésztették ki aztán belőle a mai lófajtákat. A hunok és a honfoglaló magyarok mokány lovai is ezekből kerültek ki, ugyanúgy, mint az arabs telivérek is. Állítólag a rómaiak előtti időben és a rómaiak korában élt egy lófaj, az onager, amit a harcikocsik elé fogtak be és harci lovaknak tartották, de ez a faj kipusztult, ha egyáltalán külön fajta volt.  A szamarak nem lófajták,  párezer évvel ezelőtt több vadszamárfajta is élt Ázsiában, Afrikában, ezek valamelyikének leszármazottai a mai szamárfajták.

Az amerikai vadlovak nem igazi vadlovak, nemesített lovak vadultak vissza, és ezek járják ma Észak-Amerika védett nyílt területeit.

Hazánkban is (visszatelepítve) élnek vadlovak, a Hortobágyi Nemzeti Parkban vadon élnek egy számukra kijelölt területen, a kutatók vizsgálják a viselkedésüket.

A lófajra jellemző, hogy sörénye rövid, felálló és fekete, míg a ló vörösbarna, lábszárai is feketék. Sok ősi bélyeget visel (pl. a farka, testfelépítése, életmódja, még a szőre is). Ősi jelleg a lovak félénksége is, ezért a vadlovak sem engednek közel embert magukhoz.

Hasa és pofája világosabb. Ez a lófaj évezredekkel ezelőtt nagyon elterjedt volt, Európától a Távól-Keletig lakta a füvespusztákat. Az ember terjedésével a lófaj visszaszorult, sok helyről el is tűnt, és csak messze Keleten maradt belőlük egy pár vadon.

A fajt a nemzeti parkok (nálunk a Hortobágyi NP) és a természetvédők (WWF MO) próbálják újra meghonosítani vadállatként, de ez nem egyszerű, ugyanis a vadlovak nagy területet igényelnek, és az ember már szinte teljesen elvette az életterüket, csak Mongóliában vannak még olyan összefüggő füves élőhelyek, ahol a lovak meg tudnak élni természetesen is. Reméljük, a Hortobágyon is megmarad egy állományuk. Aki meg akarja nézni őket, a NP és a WWF hamarosan induló webkameráján nyomon követheti életüket.

 

Kép

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.