Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vegyünk magyar terméket, mert jobb

2008.11.27

Miért vegyünk magyar terméket?

 

Kezdésnek egy idézet, ami nagyon jól rávilágít a problémára:

 

"Hazánkban a magyar áruk szinte behozhatatlan hátrányt szenvednek a külföldi – legtöbb esetben silány – termékekkel szemben. Az importőrök kihasználva a lakosság egyre romló anyagi helyzetét, olyan olcsó árukkal lepték el a kínálati oldalt, melyeknek a szűkös anyagi helyzetben élők nem tudnak ellenállni, eközben a magyar termékeket gyártó magyar vállalkozások soha nem látott csődhullámát tapasztaljuk, melynek igen súlyos következményei vannak mind az előállítókra, mind a fogyasztókra nézve. Az előállításban szereplők megélhetése éppúgy kockán forog, mint a vásárlók egészsége, nem megfeledkezve a magyar államháztartás kieső bevételeiről, illetve felesleges kiadásairól (pl.: munkanélküli segélyek) mindez pedig egyenes következménye annak, hogy a honi gazdaság gyakorlatilag a padlóra került.
 
Mit tehetünk mi?
 
A versenyképesség megőrzése nem csupán a minőség versenyét jelenti, bár ezt a téveszmét próbálják meg a lakossággal elhitetni. Egy áru értékének nagyon fontos paramétere, hogy hol állítják elő az adott produktumot, azok milyen csatornákon jutnak el a vásárlókhoz, illetve milyen más hasznot hajt az előállító ország nemzetgazdaságának. A minőség tehát nem minden.
 
Mi, civilek nem rendelkezünk olyan hatalmi-kormányzati eszközökkel, hogy támogatások felett rendelkezzünk, mely segíthetné a hazai piac szereplőit, ugyanakkor olyan eszköz van a kezünkben, mely talán a leghatalmasabb az egész előállítás-kereskedelmi láncolatban: mi vagyunk a vásárlók. A kereskedelem legfontosabb szereplői! Felemelhetünk és mélybe taszíthatunk. Rajtunk múlik, hogy a piacon milyen termékek maradjanak életben illetve tűnjenek el.
 
A jelenlegi helyzetben a civil társadalom kezében van a döntés: fennmaradjanak-e a magyar termelők, vállalkozások vagy tűnjenek el a süllyesztőben helyüket átadva a multinacionális tőkének, idegen áruknak.
 
A Magyar Temék Napja kezdeményezés ezt a sorsdöntő dilemmát a fogyasztók – tehát a civil társadalom – oldaláról közelíti meg. Ha a magyar termékeket részesítjük előnyben nem csak megakadályozhatjuk az előállítók tönkremenetelét, hanem a felhívásban felsorolt összes pozitív hatását élvezhetjük." Törőcsik Attila  ( http://www.besztercebanya.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=2055 )

 

Ha lehet, támogassuk hazánkat azzal, hogy magyar terméket vásárolunk, nem külföldit. A magyar termékek a szakemberek szerint is általában jobbak mint a külföldiek (a kínaiakról nem is szólva, bár vannak azért kivételek). Szóval bátran próbálkozzunk a CBA-s, COOP-os (vigyázat, még nekik is van saját márkás, de külföldi import termékük!!!) és egyéb magyar élelmiszerekkel, és az országban készült ruhaneműekkel, még ha nem márkásak is. Én pl szinte csak magyar fehérneműt veszek, szerintem sok gyártónak nagyon jó minőségű terméke van, és a vásárban, piacon is megvehető. És tudom ajánlani a Szarvasi lámpákat is!

 

Azzal, ha itthon készült terméket veszünk, nagyon sokat teszünk mind a hazánkért, mind a természetért, mert:

                                       - a legelső és legfontosabb szempont, hogy hosszú távon saját magunknak, saját személyünknek, gyerekeinknek ártunk azzal, hogy hagyjuk eltűnni a magyar árut a magyar boltokból. Mert kiszolgáltatjuk magunkat a külföld kényére-kedvére.

                                       - hazai céget támogatunk, aki itt adózik, tehát az ország használja fel a pénzét,

                                       - itthoni munkahelyek - munkanélküliség kisebb (persze vannak itt gyártó külföldi cégek is, de ők akármikor továbbállnak, ha kedvezőbb máshol) 

                                       - lehetőleg ezeket NE HIPERMARKETEKBEN VEGYÜK MEG, mert ezek nagyon kártékonyak, a magyar termelőket állandóan a megmaradás-belebukás pengeélén tartják (szakértői cikk

                                       -  a magyar termékek minősége általában jó

                                      - és egyáltalán, általában, minél kisebb egy cég, annál jobb minőségű a termék (pl. szatmári szilva- és egyéb gyümölcs lekvárok, befőttek; hát én életemben egyszer ettem som-lekvárt, de az nagyon finom volt, Szatmárból, egy családi vállalkozásból)

                                       - sok magyar termék van, ami nincs teljesen telezsúfolva mesterséges adalékanyagokkal (pl a szatmári somlekvár, szilvalekvár;  ezáltal csökken a belénk és környezetünkbe kerülő vegyszer. És a csipkebogyóból készült hecsedlilekvár, hmmmmm)

Kép

 

                                       - nem kell a fél világon átszállítani 

                                       - főleg ha itteni alapanyagból készül a termék, és itthon értékesítik, akkor láncolatszerűen "teszünk jót" a vásárlással, mert hazai alapanyagból, hazai gyártótól vásárolunk, így két magyar céget is erősítünk (nagyon általános a zöldség-gyümölcs, és élelmiszer vásárlásnál) és ezzel se az alapanyagot, se a terméket nem kell utaztatni a fél világon keresztül, tehát kíméljük a környezetünket (sőt, még az útibalesetek számának mérséklésében is részt veszünk ezzel, mivel tudjuk, hogy a kamionok mennyi balesetet okoznak)

                                     - összefoglalva: az ország gazdasága jó, ha a hazai cégei jól működnek; ezért erősítsük a  saját gazdaságunkat!

 

Botrányok magyar termékek körül

    Igen, időnként vannak sajnos botrányok magyar termékek körül is. Mert egyes emberek azt gondolják, hogy túlléphetnek mindenen azért, hogy nekik több lehessen a zsebükben. Sajnos ez kiküszöbölhetetlen rossz, és ez is nagyrészt a globalizáció hozadéka (hiszen hogy kerülhetne másként brazil mérgező adalék a pirospaprikába? És hogy merné megcsinálni, ha nem látná a rossz példát világszerte?)

    Csalások itthon is előfordulnak. De mindenhol van ilyen a világon, nem csak itthon. Még a pedáns németeknél is. Ezért nem kell a magyar termékektől elfordulni, mert vehetünk vacak kínai ruhát és játékot, rosszul működő márkás külföldi műszaki cikket, romlott vagy rossz minőségű külföldi ételt is (arról ne is beszéljünk hogy pl. a külföldi joghurtok mitől színesek, és mik úszkálnak bennük gyümölcs helyett). És mitől rosszabb a patikai szőlőzsír, mint a jóval drágább, mindenhol kapható, adalékokkal telezsúfolt márkás?

 

      Szóval, ha venni akarunk valamit, először nézzük meg a boltban, vagy az Interneten pl a Magyar Termék honlapot, hogy abból milyen magyar termék áll a rendelkezésre, és ha megvizsgáltuk és megfelel, akkor inkább vegyük azt!  Ráadásul ha egy kicsit drágább is, de sokszor megéri! (pl a sok 100-200 Ft-os virsliben hús csak nyomokban fordul elő, igaz hogy a drágább virsliben is van szója és egyéb, de az azért hús adalékokkal, és nem szója hússal ízesítve!) 

 

 Utószóul: a legjobb magyar termék a házi termék!  És az a termék, aminek megvételével támogathatunk olyanokat, akik rászorulnak, de akik adni akarnak valamit a támogatásért! Pl. lehet kapni nagyon szép kézzel készített dísztárgyakat mozgáskorlátozottaktól, egyes vásárokban (pl Budapest, XII. kerületi karácsonyi vásáron tavaly szőtteseket lehetett értelmi fogyatékosokkal foglalkozó iskolától, de kis körülnézéssel lehet találni rabok által készített ajándéktárgyakat vagy általános iskolák által rendezett vásárokon a gyerekek és szüleik által készített tárgyakat és még nagyon nagyon sok egyebet, nagyon sokfelé)! Ki ne ismerné a Szájjal és lábbal festők képeslapjait?  Ha lehet segítsük őket azzal, hogy megvesszük az általuk készített tárgyakat, ezzel örömet szerünk magunknak, és nekik is!

   Ja és aktuálisan így Karácsony előtt, legjobb a saját készítésű!                                               ( én pl. beszereztem fehér kendőket, amit büdöskével fogok megfesteni a naplemente minden színére, merthogy a büdöske is festőnövény! Tartósan megmarad a szín, ha a textilbe fixáljuk ecettel, timsóval, vagy vas-szulfáttal.  irodalom

  

                           
Legfrissebb cikk a magyar tejipar pocsék helyzetéről: ⇒ cikk

 

Éleslátású, pontos cikk a magyar élelmiszeripar helyzetéről (és a blogbejegyzéseket is érdemes megnézni)

VG Online cikk arról, hogy hogyan tájékozódjunk nagyjából, hogy milyen terméket is veszünk

Cikk a fogyasztóvédelmisektől 2006-ból, a nagy húsbotrányok idejéből:  http://www.gondola.hu/cikkek/52087

 A Magyar Termék Nagydíj idei díjazottjai: http://www.marketinginfo.hu/hirek/article.php?id=12284

A Magyar Termék Nagydíj 2007-es díjazottjai: http://www.stop.hu/articles/article.php?id=190883

A Magyar Termék honlapja : http://www.amagyartermek.hu/gyik

Magyar Áru Fórum : http://mafor.hu/index.php?modul_select=company_topic&modul_action=list&cmd=resetall

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.