Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kirándulás a Börzsönyben I.

A Börzsöny hegység a kirándulók egyik központja. Már a turistamozgalom kezdetétől kedvenc célpont volt, sokféle erdeje, kialakított kirándulóhelyei, ősi földvárai miatt.

Sőt, ha az időben még korábbra megyünk, már az ókorban forgalmas volt a hegy és környéke, hat földvárat emeltek szerte a Börzsönyben a honfoglalás előtt itt lakók (pl. Pogányvár). Az újkorban sokan gyűjtögették is az ittmaradt kerámia és egyéb tárgyi emlékeket.

 

A Börzsönyben jókat kirándulhatunk, sokféle túristaútvonal járja be a hegységet, de igen könnyű eltévedni is; a Börzsöny a mesék elvarázsolt hegye, ahol azt hisszük jó úton vagyunk, aztán kiderül hogy egész máshol. Térképet ezért mindig vigyünk magunkkal, és ne térjünk le az útvonalakról.

A fotóalbumban a Szent-Mihály-hegyi túráról találsz képeket: indulhatsz Nagymarosról vagy Zebegényből és visszamehetsz a falvakba, vagy áttúrázhatsz egyikből a másikba. A kilátás a Dunakanyarra és a Pilisre, Visegrádi hegységre gyönyörű. A túra sekély talajú meleg oldalakon vezet keresztül, ahol még most is citrom- és narancs színekben pompázó alacson tölgyeket és juharokat láthatunk és még sok állatfaj is előfordul (hüllők, lepkék, rovarok főleg), a meleg déli kitettség miatt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.